duben 2024

Kasárna Karlín

Kasárna Karlín (zdroj www.facebook.com/kasarnakarlin/photos)

Kasárna Karlín (zdroj www.facebook.com/kasarnakarlin/photos)

Kasárna Karlín je kulturní prostor nacházející se na adrese Prvního pluku 20/2, pár minut od dopravního uzlu Florenc. 

Prostor byl otevřen v roce 2017 a během pár let kolem sebe vybudoval silnou komunitu jak místních, tak příznivců z celé Prahy. Do roku 2008 komplex sloužil jako sídlo některých složek armády a cizinecké policie. Má na kontě již nespočet akcí různých typů. Nejčastěji se jedná o akce kulturní, jako jsou koncerty, výstavy, přednášky, divadelní představení nebo filmové promítání, které se s příchodem hezkého počasí mění na letní kino.

Kasárna nabízejí nespočet prostorů, které lze využít různými způsoby, takže jde o prostor velmi různorodý. Zajímavostí je kavárna v bazénu, která nabízí unikátní industriální architekturu, stejně tak je architektonicky zajímavý celý komplex. Kromě kulturního vyžití je zde i vyžití sportovní, například kurt na beach volejbal nebo sauna. V Kasárnách sídlí také pohybové studio nebo škola break dance. Hned několik prostorů je přístupno i mimo konání akce.

Kasárna Karlín, foto Dorota Velek

Kasárna Karlín, foto Dorota Velek

Umění je v Kasárnách na každém rohu. Hlavní dominantou nádvoří je socha Jednorožec od sochaře Františka Skály, která je s Kasárnami téměř od začátku a je považována za maskota samotného místa. Dalším takovým objektem je Housenka od sochaře Čestmíra Sušky, kterou znají hlavně děti a jejich rodiče, jelikož je obvykle využívána jako prolézačka.

Pro tento měsíc si Kasárna připravila program plný koncertů umělců tuzemské scény. Začátkem dubna odehraje hned dva koncerty kapela WWW Neurobeat, která experimentuje s prvky hip-hopu a jejich jméno rezonuje na poli alternativní scény. V polovině měsíce se pak návštěvníci dočkají i zahraniční nezávislé scény, a to díky rakouské kapele Cari Cari.

www.facebook.com/kasarnakarlin


Amelie Slavíková