duben 2024

Jak třídíme?

Kontejner na olej.

Kontejner na olej.

Pražské služby, které se v Praze starají o svoz komunálního odpadu, si nechaly udělat průzkum mezi obyvateli. A je z toho hned dobrá zpráva.

Alespoň nějaký odpad třídí v Praze téměř každý obyvatel. Nejčastěji odnesou lidé do barevných popelnic PET lahve, skleněné lahve a papír. Meziročně se zvýšil podíl vyseparovaných kovových obalů i baterií.

Co Pražany ke třídění vede? Hlavní je ohled na životní prostředí. Je také potřeba říct, že v Praze jsou podmínky pro třídění odpadů dobré. Průměrná docházková vzdálenost ke stanovišti tříděného odpadu je asi 90 metrů. A to se dá.

Co se zatím moc nedaří, je třídění plechovek, ale to je relativně novinka a prostě se to lidi musí naučit.

Baterie třídí správně 71 procent respondentů, zhruba polovina z nich je vyhodí do červeného kontejneru na elektroodpad, ta druhá je odnese například na sběrné místo u obchodníka nebo do sběrného dvora. A zvyšuje se také množství dobře vyseparovaných použitých olejů a tuků po smažení, 44 procent lidí je vyhodí do černé nádoby s fialovým víkem na vybraných stanovištích.

Čím dál více obyvatel hlavního města se zbavuje nebezpečného odpadu na sběrných dvorech, celkem 59 procent. Ale je dobré vědět, že ne vše vám na sběrném dvoře vezmou. Baterie a akumulátory, barvy, laky, zářivky, rozpouštědla a podobně – to ano. Ale třeba asfalt, eternit, zkažené potraviny, infekční zdravotnický materiál nebo uhynulá zvířata – to na sběrný dvůr nepatří.

Ekolist.cz

Martin Mach Ondřej