duben 2024

Planeta Praha v CAMPu aneb proč má ježek zálusk na váš vajgl

Známým faktem, na který je mnoho Pražanů patřičně hrdých, je, že Praha je jedním z nejzelenějších měst světa. Když se řekne „pražská příroda“, většina z nás si představí Divokou Šárku, Petřín, Stromovku či některý z mnoha dalších, velkých parků, na které se v našem městě dá narazit. Skutečností ale je, že fauna ani flóra se rozhodně neomezují na prostranství, která jsme jim my, lidé, vyhradili.

Odvážné rostlinky raší z puklin v chodnících a obtáčí se kolem pouličního osvětlení, ptáci vylepšují svá hnízda všemožnými odpadky a v kanalizaci žije více potkanů než lidí v celé Praze dohromady. Právě s tím, jak město vnímá příroda, kterou člověk ve svém každodenním životě často úplně přehlíží, nás seznamuje nová výstava v CAMPu Planeta Praha.

CAMP neboli Centrum architektury a městského plánování je to pravé místo, kam vyrazit, pokud se zajímáte o fungování a budoucnost Prahy. V jejich nejnovější výstavě, která se pro veřejnost otevřela první jarní den, se návštěvníci dozví něco o tom, jak se zvířata a rostliny naučily fungovat v prostředí, které je přednostně určené pro lidi. Venkovní atrium CAMPu, dříve místo pro odpočinek, se proměnilo v hromady štěrku, betonu, hlíny a kdo ví čeho ještě. Příroda si ale samozřejmě cestu najde, a tak už nyní rostou v tomto, pro člověka snad neutěšeném prostředí rozličné rostliny. Návštěvník se s jednotlivými druhy může seznámit naskenováním QR kódu. Zajímavé je, že pokud se do atria vrátíte za čtvrt roku, bude vypadat dost možná úplně jinak. CAMP ho totiž nechává z velké části napospas přírodě, která jistě nebude meškat, a přetvoří si ho k obrazu svému. Celý tento proces navíc snímá časosběrná kamera, jejíž záběry budou ke konci výstavy zpracovány do videa zachycujícího proces proměny atria z kamenité haldy v prorostlou zahradu. Potom, co spatříte na vlastní oči tu neskutečnou vervu, s jakou rostliny bojují o přežití, jistě se dvakrát zamyslíte, než znovu vyrvete tu průbojnou květinku, která vám pořád dokola vyrůstá mezi dlažbou na terase.

Vnitřní expozice se pokouší fungování pražské přírody přiblížit mimo jiné pomocí interaktivních prvků. Celou jednu stěnu výstavního prostoru zabírá panoramatická projekce, skrze kterou se přesouváme do nejrůznějších koutů města, kde můžeme interaktivně objevovat život, který nám jindy zůstává skrytý. Zjistíme tak, že na nočním Petříně, nebo třeba v prachobyčejném rybníčku v parku je života opravdu habaděj. Zajímavá je také možnost podívat se pomocí virtuální reality do Prahy, kterou by lidé opustili. V naší nepřítomnosti město ovládají živočichové. V zatopeném metru plavou ryby, a tam, kde se dřív proháněly davy turistů, se prohání stáda divoké zvěře. Hned je nám tedy jasné, že k tomu, aby to v Praze pořádně žilo, my nejsme ani trochu zapotřebí.

Můžete si tu také nastudovat nejrůznější objekty a zajímavosti sesbírané pro účely expozice přímo z pražského „pangejtu“. Na cedulce u ponožky obalené osinami se dozvíme, že nás mnoho rostlin využívá jako veřejnou dopravu. Každý také nejspíš už párkrát slyšel, že ve městech by se neměly pálit ohně, důsledkem čehož všichni pořádají opékání buřtů raději tajně. Dozvíme se tu ale, že menší požár přírodě často neublíží, ale naopak prospěje. Ohnivé zmizení části porostu dovoluje novým rostlinám zaujmout jeho místo a podporuje tak biodiverzitu. To, že ježek bude mít radost z toho, že jste kuřák, a navíc kuřák, který odhazuje nedopalky na zem, by člověk taky nečekal. Tahle zvířátka totiž váš nedopalek nadšeně vyčmuchají a rozžvýkají, jelikož sliny s nikotinem fungují jako ochrana proti blechám. No a s nutriemi se každý Pražák u Vltavy už jistě setkal. Věděli jste ale, že Praha je i domovem bobrů? Ti však vylézají jen v noci, a proto se s nimi setká jen ten, kdo ví, kde a kdy je hledat.

Kde a kdy co hledat, ví samozřejmě také odborní poradci, bez kterých by Planeta Praha nemohla vzniknout. Na výstavě se seznámíme také s jejich prací a s tím, co všechno obnáší. Entomolog Ondřej Sedláček například odhaluje, že síťka na motýly, se kterou máme většinou zkušenosti z dětství, stále patří mezi základní vybavení. Nikdy ji nenechává doma, když vyráží provádět výzkum. Mnoho materiálů pochází také z natáčení stejnojmenného dokumentu z roku 2022. Výstava je veřejnosti přístupná zdarma, a to až do 1. 9. 2024. Na duben i následující měsíce je rovněž připravený doprovodný program, od diskusí, přes komentované prohlídky, až po programy pro děti.

CAMP, Vyšehradská 51, Praha 2, Areál Emauzského kláštera, úterý–neděle, 9.00–21.00, vstup zdarma.

praha.camp

Ema Ditrichová