květen 2024

Květináč

(zdroj:-otockvetinac-cz)

(zdroj:-otockvetinac-cz)

Znáte to. Přijde na vás jaro, vy vyrazíte do hobbymarketu a nakoupíte zeminu, květináče a pak se celý víkend dloubete v hlíně. Kromě toho, že je to potřeba udělat, tak je to i relax.

Mimochodem, když se to dělá pořádně, tak se tomu říká zahradní terapie, je to osvědčená metoda, jak pomoci v podstatě komukoliv. A co je na zahradní terapii zajímavé? Pobyt v zeleni a rýpání se v hlíně prospívá i lidem, kteří říkají, že zeleň moc nemusí a už vůbec se nepotřebují rýpat v hlíně. Změřením tlaku, tepu a dalších fyziologických veličin se ukázalo, že zahradní terapie pomáhá i těm, kteří si myslí, že jim nepomáhá.

Ale to jsem trochu odbočil. Dneska půjde o květináč. Když na vás takhle na jaře přijde jaro a vy doma či na balkoně či na zahradě přesazujete a sázíte jako diví, stane se, že vám zbude hromada květináčů. A co s nimi, že?

Na Moravě rozjeli projekt Otoč květináč (www.otockvetinac.cz). Prostě květináče donesete na určené místo a v rámci projektu se dostanou tam, kde je ještě upotřebí, do domovů seniorů, do škol. Jasně, Morava je pro Pražáka trochu z ruky.

Ale na Moravě mysleli i na Pražáky. A když si najdete nějakou akci SWAP Prague, což jsou akce zaměřené na výměnu oblečení, tak tam se dá swapnout i květináč. Zkuste to.

Ekolist.cz

Martin Mach Ondřej