listopad 2020

Hybridní výuka

Pojem hybrid jsem dlouho znala z biologie. Pak jsem formou jakéhosi aha efektu zaznamenala, že hybrid je termín z oblasti automobilového průmyslu, poměrně hojně užívaný. Někdy trochu zaspím dobu. Ale někdy ne, jako třeba v současném hybridním stavu. Nyní, v době covidové, hybrid pronikl i do školních lavic. V září, kdy školy navzdory výhrůžkám nebyly uzavřeny, jsme učili tzv. hybridně.

Že jde o kombinovanou výuku je jasné. Teoreticky. Prakticky je to, stejně jako oslavovaná distanční výuka, taková instantní káva. Nějakou chuť to má, ale dobré to není. Navzdory tomu, že to krásně zní, učíme hybridně. Je to omezující. Závislé na technice. Lidský kontakt mizí. Děti, které byly v karanténě a nešly fyzicky do školy, se v září mohly připojit k výuce a online se učit s těmi, co ve třídě byly. Jenže navzdory úsilí, které školy přípravě hybridní výuky věnovaly, i navzdory faktu, že (teď mluvím jen o vlastní zkušenosti) ve škole nakažených dětí ani kantorů tolik nebylo, nás covid zahnal zpátky do online světa. Zase sedíme u počítače a provozujeme spirituální seance typu: „Kdo mě slyší, nechť dá znamení.“ Objevují se nové poznámky typu: „ klepe do mikrofonu, vypojuje kamery, mění profilové fotky spolužáků i učitelů…“ To je ta veselejší část.

Ta skrytá, kterou nikdo moc neřeší, netkví ani tak v potencionální nevzdělanosti mladé generace. Naopak, naučí se reagovat na nenadálé situace, ale přestanou plánovat, budou flexibilní. Problém je však v psychickém vývoji. V neustálém stresu z toho, co bude, kdo umře, koho jako dítě nakazím, když jsem takový superpřenašeč? A zůstávají v sociální izolaci, jen v pohybu na síti. Ale i v tom, že najednou vlastně nic nemusí. Vypnu kameru, zahlásím technické problémy a nedělám nic. Odpovědná místa buď mlčí, nebo intenzivně straší a vysílají informace o tom, jak je dobré neznámkovat a nestresovat děti. Že je stresuje celý tento stav a chaotický systém, to se v éteru moc neřeší. Starost je jen, zda zredukujete učivo a nedáváte špatné známky. No, redukujeme a nedáváme. Ale to poselství, které si děti z této doby odnesou, bude mít hodně trpkou příchuť. A přestanou věřit své politické reprezentaci, což je poučení na celý život. Prostě to bude takové hybridní.

JN