leden 2021

Do nového roku s odvahou začít psát

Jak už věděli naši předci, dlouhé zimní večery jsou ideální pro vyprávění příběhů. Pokud se i ve vašem šuplíku práší na nedokončená díla nebo v hlavě již nějakou dobu dozrává nápad, který by si určitě zasloužil převyprávět, je v novém roce ideální čas vrhnout se do této výzvy naplno a podělit se se svou kreativitou i s ostatními. K tomu, jak překonat tvůrčí blok a obtížné začátky, přinášíme několik zajímavých tipů.

Strach z prázdnoty je snad tím nejhorším, co musí každý budoucí autor překonat. Latinským označením tohoto jevu, Horror Vacui, pojmenovali nadšenci z žižkovské Poustevny svůj podcast, ve kterém radí, jak psát a porážet strach z první prázdné stránky. Moderátor Jonáš Zbořil zde v šesti dílech spolu se zavedenými autorkami a autory rozmlouvá nad způsoby, jak zvládnout psaní napříč různými žánry, ale také radí, jak vykřesat příběh z obyčejných zážitků, nastavit si psací rutinu a s hosty hovoří i o tom, jak správně napsat průvodní e-mail k odeslaným rukopisům. Všechny díly jsou k poslechu na www.poustevna.org nebo přes službu Spotify.

Způsobů, jak překonat kritické začátky, je mnoho, ale ne všechny samozřejmě fungují pro každého. Někomu vyhovuje absolutní ticho, někdo potřebuje hudbu nebo ruch města. Většina doporučení se ovšem shoduje na tom, že nejdůležitější je vytvoření psací rutiny – ať už za den napíšete pár vět, nebo snad celou kapitolu, zvyk sednout si k práci každý den je dobré udržovat. Přepisovat nebo škrtat ostatně můžete vždy. Při psaní první knihy pak může pomoci i učebnice tvůrčího psaní, která v roce 2020 vyšla v novém vydání pod názvem Tvůrčí psaní pro každého 2. Autorka Jana Dočekalová zde poskytuje rady k napsání první knížky, přináší několik cvičení a provádí čtenáře všemi fázemi psaní. A komu by nevyhovovala kniha, momentálně je na internetu velké množství webinářů tvůrčího psaní, ve kterých lze individuálně i skupinově překonat počáteční strachy.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli start, věřte, že máte za sebou to nejtěžší. Teď už se můžete nechat unášet a uvidíte, kam vás slova zanesou. Vaše příběhy za vás nikdo jiný neřekne.

FB: https://www.facebook.com/poustevnaradost/

Martina Janoušková