březen 2021

Jak zacházet s respirátory? Ekologicky

Bůh ví, co bude platit za opatření, až budete číst tyto řádky. V okamžiku, kdy text píšu, je povinné mít při cestě MHD respirátor FFP2 nebo dvě chirurgické roušky přes sebe.

Myslím, že je pohodlnější mít jeden respirátor. Ten je, na rozdíl od doma ušité látkové roušky, věc určená na jedno použití.

Ale na webu v článku Každému stačí sedm respirátorů, radí expert. Jak se chránit, ale ušetřit, se popisuje, jak na používání respirátorů neprodělat jmění. A také, to už neříká článek, ale já, jak se vyhnout produkci zbytečného odpadu. I respirátory se totiž dají použít opakovaně, pokud nejsou zničeny používáním.

Vladimír Ždímal z Ústavu chemických procesů Akademie věd to dělá tak, že má sedm respirátorů, na každý den jeden. Po použití je nechá v předsíni vyvětrat a za týden respirátor vyschne, a pokud na něm byl nějaký vir, po sedmi dnech by měl být už neaktivní.

Chcete-li mít opravdu jistotu, můžete si použitý respirátor sterilizovat při teplotě 75 °C po dobu 20 minut. Mikrovlnná trouba není dobrý nápad, respirátory mají u nosu tenký proužek kovu pro lepší utěsnění a v mikrovlnce budou dělat paseku. Je tedy lepší zapnout klasickou troubu a vysušit v ní. Přesto buďte opatrní a troubu hlídejte, abyste nebyli nepříjemně překvapeni.

Možná úplně nejbezpečnější je koupit si v drogerii technický líh a rozprašovač. S ním použitý respirátor pěkně vystříkáte a tím sterilizujete. Nechte pořádně vyvětrat. Vím, že to víte, ale pro jistotu. Technický líh opravdu dobře hoří. Myslete na to, až budete používat rozprašovač.

Ekolist.cz

Martin Mach Ondřej