duben 2021

Klidně uklízejte dál

Na konci března se konala akce Ukliďme Česko. Spousta lidí, staří, mladí, svobodní, sezdaní, prostě kdokoliv, se vydala někam do svého okolí, protože jinam se nesmí, a tam posbírala nepořádek. No, ale teď už je duben, řeknete si, to už nestihneme. To se už nedá nic dělat!

Dá. Je to totiž tak, že na to, aby kdokoliv tu a tam sebral nějaký odpadek a přenesl ho do nejbližšího koše, nemusí nutně být březen. To se dá dělat kdykoliv. Dám vám ale pár užitečných rad. Jedna z věcí, které mě odrazují od toho něco sebrat, je, že to je hnus a já na to nechci sahat holou rukou. Takže se vybavte pytlíkem na odpadky a rukavicemi. Jasně, nemáte rukavice. Já používám sáčky od rohlíků, které se mi doma docela kupí. Není to úplně nejpraktičtější rukavice, ale abych s tím sebral odhozený kapesníček nebo přemístil plechovku do odpadkového koše, to stačí bohatě. Jen je dobré ze sáčku vysypat drobky, jinak se nalepí na dlaň. Ale na to přijdete sami.

Druhá rada je, že nemusíte nutně vysbírat všechno. To po vás nikdo nechce, to není ve vašich silách. Ale tak seberte alespoň něco. To, co vás nejvíc dráždí. Nebo to, co je nejvíc po ruce. Prostě jen tolik, kolik poberete.

Hezký duben

Ekolist.cz

Martin Mach Ondřej