květen 2021

Kam na zahradu, když bydlíte v bytě?

Jaro je v plném proudu a leckoho svrbí motyčka. Jenže když bydlíte na Praze 1, tak velmi pravděpodobně nemáte vlastní zahradu. Možná tak květník.

Jednou z cest je zkusit využívat pro pěstování dvorek. Pokud není plně vylitý asfaltem a nepatří autům. Možná je trochu zanedbaný a spolumajitelé se ještě úplně nedohodli, co s dvorkem. Pak vřele doporučuju pomoc spolku Bieno, který umí pomoci s tím, aby dvorky a vnitrobloky domů ožily. Umí pomoci s tou asi nejtěžší věcí, totiž aby se lidé na tom, jak prostor využívat, dohodli. Jestli se do toho chcete pustit, jděte pro další informace na web www.vnitrobloky.cz.

Ale možná na něco takového není vhodná doba, čas a energie a vy přesto toužíte zarýt motyčku do kypré půdy a ještě něco zasadit. A vlastní květník je tak zoufale málo.

No tak si zkuste najít záhonek v nějaké pražské komunitní zahradě. Na Praze 1 jich tedy úplně mnoho není (dost možná jen jedna), ale když si kousek popojedete, třeba narazíte na komunitní zahradu vašich snů.

Skvělá je třeba v Kbelích v ekocentru Prales. Kromě klasických záhonků tu mají i skleník. Nebo na samém okraji Prahy ve Vinoři je komunitní zahrada Pastvina. Můžete si tu zamluvit jak svůj záhonek, tak třeba jít vykydat koním. Skvělou kratochvílí je procházka po okolí s telecí dámou Nebeskou. To na Praze 1, myslím, zažít nejde.

Ekolist.cz

Martin Mach Ondřej