červen 2021

Víkend otevřených zahrad 12.–13. června

I letos se veřejnosti otevřou známé i méně známé, veřejné ale i soukromé zahrady, aby přivítaly návštěvníky, kteří o jejich existenci třeba dosud nevěděli. Vítání jsou samozřejmě i znalí návštěvníci, kteří v přehledu otevřených zahrad najdou tu svou, oblíbenou.

Právě během víkendu 12.–13. června zde mohou najít i něco nového, zajímavého, co ji oživí, obohatí. Mnohde se uskuteční už i nějaký doprovodný program, o čemž se nám v nedávných měsících ani nesnilo. Mohou se tak například účastnit komentovaných prohlídek nebo zhlédnout různá kratší divadelní či hudební vystoupení.

Zahrady, které se do projektu zapojují, jsou opravdu různorodé. Od vnitroblokových, nově upravených zelených prostor, kde vznikla zahradní úprava podle současných trendů, kde jsou komunitní záhonky nebo plochy vyhrazené dětem, kde se tvůrci zahrady kreativně „vyřádili“, přes různé zahrady bylinkové či jinak specializované, až k zahradám zámeckým, městským a dalším s předlouhou historií.

Kam zamířit v Praze? Největší otevřenou zahradou bude asi nádherná barokní zahrada Trojského zámku, kde by měla zaznít i hudba. Zajímavé může být i nahlédnutí do zeleného areálu Stanice mladých přírodovědců v Praze 5, v Drtinově ulici, kde se setkáte nejen s flórou, ale i s faunou, tedy zvířaty, která tu chovají. Zapojuje se i romantická zahrada při galerii Scarabeus, ve vnitrobloku na Letné. Další místa si už najděte sami, jejich přehled je na webu vikendotevrenychzahrad.cz. Pokud víkend trávíte jinde, můžete si zajet i mimo Prahu. Výběr zahrad po celé republice je přepestrý, stejně jako rozkvetlé květy, jichž jsou teď’ zahrady plné.

Otevírají se po celé republice už od roku 2020, nápad na tuto akci vznikl v Anglii, kde je možná více zahrad soukromých, jinak veřejnosti nepřístupných. Ale i v našich podmínkách má akce své kouzlo. Co je jejím cílem? Pořadatelé chtějí zvýšit informovanost a povědomí lidí o zahradním umění, zahradní architektuře, parcích, zahradách a veřejných prostorech. A také představit jednotlivé objekty s jejich příběhy a tajemstvím a přinést lidem zážitek z poznání. Protože každá zahrada má své osobité kouzlo, atmosféru, svůj genius loci.

(foto © Kokoza)

Maf