červen 2021

Envirometr

Aby se v tom čert vyznal, říkám si někdy, když se potřebuju zorientovat v nějakém tématu. Třeba klimatické změny. To se stále straší suchem, a ono teď pořád prší. Ale jak by vás vzdělanější lidé než já upozornili, klimatické změny jsou opravdu složitá věc. To, že teď prší, což je projev počasí, ještě neznamená, že se klimatická změna neděje.

Co mám rád, to je, když se dostanu k nějakým číslům. Zase – nesmí jich být moc a musí se v nich dát vyznat. V oblasti životního prostředí je teď jeden web, kde je hromada vcelku intuitivně pochopitelných čísel pěkně nahromadě. Dejte si do prohlížeče adresu www.enviweb.cz.

Za webem stojí státní instituce s naprosto hrozným názvem. Celý zní Česká informační agentura životního prostředí CENIA. To je fuk, to klidně hned zapomeňte.

Důležitý je ten web. Ten ukazuje, jak vypadá tlak na životní prostředí za dobu od okamžiku, kdy načtete stránku. V reálném čase můžete sledovat, jak rychle roste těžba dřeva nebo emise skleníkových plynů. Jak rychle mizí orná půda.

Vybrané údaje jsou ukazatele různých ekosystémových služeb, které nám Země poskytuje a na kterých je naše společnost existenčně závislá. Všechna data se vztahují k České republice.

Dejte tomu chvilku, myslím, že vás to může na chvíli pohltit. Já tu teď například žasnu, kolik během psaní toho textu vyprodukovaly české slepice biovajec.

Ekolist.cz

Martin Mach Ondřej