listopad 2021

Musíme tam všichni…

Bývalý libocký hřbitov, kulturní památka. Liboc, Praha 6

Bývalý libocký hřbitov, kulturní památka. Liboc, Praha 6

Praha je město zelené. Možná se vám to nezdá, ale když se kouknete na ortofoto mapu města, uvidíte spoustu zeleně. Jak té souvislé v podobě parků, tak té drobné, ve vnitroblocích.

Ale uznávám, že časem si člověk místa na procházky ve svém okolí už trochu ochodí. A chtěl by někam do přírody, ale na výlet na Kokořínsko není čas. Pak vám dám jeden tip. Vydejte se na procházku na hřbitov!

Hu, to je morbidní myšlenka, prolétne vám možná hlavou. Ne tak úplně. Totiž, většina pražských hřbitovů má krásné vzrostlé stromy. Je to vlastně jakási stromovka. A na rozdíl od normálních parků se tu nestane, že by do vás vrazilo dítě na kole nebo že by tu pobíhal pes nebo si tu mládež nahlas pouštěla hudbu z telefonu. To jsou věci, které jsou na hřbitově nepatřičné, a drtivá většina lidí to respektuje.

Na hřbitovech je proto svatý klid. A je tu dost cestiček pro procházku, sem tam naleznete lavičku, která vám nabídne dočasný odpočinek pod korunami krásných stromů. Můžete si udělat i plán na delší dobu. Praha má víc jak sedmdesát hřbitovů, některé jsou docela malé, některé jsou veliké. A teď, v období dušiček a padajícího listí, úžasně barevné.

Ekolist.cz

Martin Mach Ondřej