prosinec 2021

Jak na účet za energie

Leckoho dnes může trápit, jaká suma bude na vyúčtování za energie. Zdražení plynu a elektřiny a do toho ještě pád Bohemia Energy. V jedné reportáži popisovali, jak paní poté, co se dozvěděla nový předpis záloh, sedí doma u vypnutého televizoru po tmě, a neví, co bude dál.

Pro příjmově slabé domácnosti může být aktuální zdražení opravdu zásadní komplikace. Teď trochu vybruslím z ekologické problematiky a dovolím si jedno doporučení: než si půjčíte nějaké peníze od kohokoliv, zkuste se poradit s některou z organizací, které poskytují tzv. dluhové poradenství (http://mapaexekuci.cz/index.php/protidluhova-podpora/pro-verejnost/dluhove-poradny).

Sedět u vypnuté televize nepřinese nějakou podstatnou úsporu (i když vypnout na chvíli od negativních zpráv může být užitečné. A jít na procházku do nějakého městského parku.). Dnešní televize mají zpravidla malou spotřebu.

Víc asi ušetříte na takových opatřeních, jako je odmrazení mrazáku (pokud tedy nemáte mrazák s technologií defrost). To ale bude tak stovka dvě za rok.

Velkou část faktury za energie tvoří teplo. Jak ohřev užitkové vody, tak vody na topení. Tady se dá uspořit víc. Zejména pokud jste zvyklí dávat si koupel v plné vaně nebo dlouhou sprchu. Rychlá sprcha je jedna z věcí, která může pomoci srazit účet.

A topení. Najděte takovou nejnižší teplotu v domácnosti, která je pro vás ještě přijatelná. Samozřejmě je nutné jít štěstíčku naproti a trochu se obléct, u televize se zabalit do deky. A pak si projděte jednotlivé místnosti domácnosti a přemýšlejte, jestli se tam netopí zbytečně, nebo jen moc. Nejvyšší teplotu má smysl mít v místnosti, kde trávíte přes den nejvíce času. V ložnici, na záchodě nebo na chodbě není potřeba topit naplno.

Je ale dobré naučit se zavírat dveře, aby na vás netáhlo. A když větrat, tak krátce, ale intenzivně. Jde vám o to vyměnit vzduch, ne vychladit domácnost. Bohužel platí, že aby se dalo na energiích ušetřit pořádně, zpravidla to chce nějakou větší investici. Do zateplení, kvalitních oken, úsporného topného systému. To je věc, na kterou nízkopříjmové domácnosti dosáhnou zpravidla těžko. Na některé věci (třeba na výměnu starého kotle za nový, úsporný a ekologický) se dá získat dotace od hlavního města Prahy.

Pokud byste se chtěli poradit s někým o úsporách energie ve své domácnosti, můžete oslovit některé ze středisek EKIS (www.mpo-efekt.cz/cz/ekis). Základní konzultaci za vás hradí ministerstvo průmyslu a obchodu.

Ekolist.cz

Martin Mach Ondřej