prosinec 2021

Barbara Semenov – Má říše kupodivů

Někteří lidé, když přehlížejí zpětně svůj život, mohou mít pocit, že se s tím nebo s tou, která byla na samém začátku, nepoznávají. Byl, byla jsem to já, to dítě, to důvěřivé mládě, ten, ta na prahu dospělých dní, kdo na mne dnes hledí do zrcadla? Nebo to byl někdo jiný? A odkud vyrůstám, z jakých kořenů?

Takto se nad příběhem své rodiny zamyslela novinářka, zdravotní sestra, letuška a také úspěšná producentka, především však po všech stránkách krásná žena, Barbara Semenov. Přehlídka povolání, kterými prošla, napovídá, že její život nebyl a není tuctový. Dětství s rodiči – lékaři prožité střídavě v Československu, ale hlavně v daleké Indii a dalších zemích, studia žurnalistiky v Praze a televizní kariéra bystrou a ctižádostivou dívku vedou dál a dál. Kam až? Příběh jejích prarodičů, rodičů a hlavně pak její vlastní sledujeme téměř se zatajeným dechem, souběžně s příběhem nerozlučné sestry. Vede do promyšlené emigrace, ze zadrátovaného Československa na svobodu. A tou je, mimo jiné, pro obě sestry také vysněné létání. Životní oblouk, během nějž mladé ženy sbírají zkušenosti, zážitky, a v jehož zákrutách hledají také lásku a smysl života, se klene vysoko a daleko přes oceány. Mezitím se ale také dějí dějiny. To vše autorka popisuje jazykem, který nezapře jak novinářskou zkušenost, tak inklinaci k poezii, kterou také píše. Pro čtenáře tak vytváří „lahůdkový“ zážitek, který lze konzumovat jak v rychlém, tak ve zpomaleném tempu, podle toho, co chceme více vychutnat: příběh samotný nebo i jeho jazykovou vytříbenost.

Máme jen jeden život, ale některým lidem se může zdát, že jich prožili nějak víc. I hrdince samotné se nechce věřit, kolik změn, štěstí, osudových náhod a lidí ji tak dlouho potkávalo, že stihla prožít to vše. Za tím musí něco být, ale co asi? Že bylo následně třeba zaplatit vysokou cenu? Že cesta tou říší není pro slabé povahy? Nevadí. Štěstí přeje připraveným, říká se. A to potvrzuje i autorčin pohled na sebe samu ve své „říši kupodivů“, kterou dokázala ze svého života vytvořit.

Barbara Semenov je výraznou osobností česko-australské krajanské komunity, řadu let v Melbourne vydávala oceňovaný časopis Čechoaustralan.

Vydalo Nakladatelství Brána v roce 2021. www.brana-knihy.cz