leden 2022

Jazzové novinky z dílny Jany Koubkové

Jany Koubková

Jany Koubková

V době, během níž na nás ze všech stran útočí depresivní zprávy, zejména ty spojené s pandemií, je obzvlášť potřebné jakékoli povzbuzení.

A že je jazz, který odjakživa přinášel svobodu, uvolnění a dobrou náladu tou správnou volbou, si můžeme být jisti. Obzvlášť, když se tohoto povzbuzování ujme taková osobnost, jakou je právě Jana Koubková. První dáma českého jazzu nepřestává udivovat a obšťastňovat své publikum novinkami. Nejsou to ale jen jazzové písničky samy o sobě, ať už zní přímo z podia nebo z nahrávky. V posledních pár letech ráda přidává i něco navíc. Má kolem sebe skvělý tým složený z podobně kreativních přátel – hudebníků, ale i výtvarníků, a tak se může „vyřádit“ spolu s nimi a využít toho, že se ocitli na společné jazzové vlně. K její nové písni Blues (ne)ohrožené seniorky (hudba Ondřej Kabrna, text Jana Koubková) proto vzniklo během loňské jarní pandemické vlny originální animovaný klip. V tomto po všech stránkách vydařeném dílku zpěvačka zpívá z duše mnoha dalším (ne)ohroženým a zároveň se vyrovnává se svými vlastními myšlenkami i překonanou těžkou nemocí. Přiznává, že její dny sice nejsou vždy k popukání, ale z písničky na nás dýchne moudrost a vyrovnanost, vděk a odvaha, to vše obaleno předivem jemného vtipu a šarmu. Malinko černý humor ještě dále rozvíjí rozpohybované kresby Luďka Bárty ve výborné animaci a střihu Ondřeje Pechy.

Ve stejném týmu vznikl ještě další videoklip – a to slavný Bugatti Step. Asi úplně poprvé tato populární a vrituosní skladba pro klavír Jaroslava Ježka dostala text. Otextovala ji opět sama zpěvačka, a to vskutku originálně. I tady se animace vydařila a vzniklo zábavné dílko, které je radost si poslechnout, ale i zhlédnout. Oběma počiny se tak Jana Koubková obrací na ty, kteří se obávají vyjít na živý koncert nebo zkrátka nemají čas. Ale pár minut na krátkou písničku se vždy najde, a osvěží nám i už tak ne úplně vítaný „home office“ či jiný druh domácí izolace. Stačí si vyhledat na YouTube. Janě Koubkové i všem dalším (ne)ohroženým seniorům do nového roku hodně zdraví.

Martina Fialková