únor 2022

Veselá mysl …

Stará moudrost praví: veselá mysl je půl zdraví. Zjevně novější upřesňuje, že minuta intenzivního smíchu prodlouží život o hodinu. Nevím, jak to kdo mohl spočítat, ale proč ne. Jak prokazují moderní studie, léčí samotný smích: uvolní množství endorfinů, které působí proti stresu i k tišení bolesti, protahuje svaly, posiluje dech i krevní oběh, dokonce prý též imunitu, což by se nám v době trvající infekční situace hodilo. Jak jsem se dočetl na internetu, máme si proto při nemoci pustit komedii, nikoli horor. Zkusím to.

Ačkoliv současná infekční situace není k smíchu, přesto přináší i veselé chvíle. Klasik českého humoru Jan Werich pravil: Kdo se umí smát sám sobě, má právo se smát všemu ostatnímu, co mu k smíchu připadá. Já tedy v duchu jeho „svolení“ uvedu několik veselých momentů, které na nás s manželkou čekaly, když jsme se snažili na internetu vyplnit formulář na trasování po pozitivním testu naší dcery. Předesílám, že prvním stupněm ZŠ povinné, rovněž tak to, že (zatím) nemá v důsledku onemocnění větší potíže. Přičemž neberte mé řádky jako výsměch snaze o trasování ani jako posměch tvůrcům aplikace. Prostě a jen v duchu páně Wericha glosuji a snažím se pobavit.

Vyplněním jednoduché úvodní části: věk, váha a výška, jsme zjistili dceřino BMI. Zajímavý údaj, ovšem nikdy bych si nemyslel, že by formulář na zkoumání šíření covidu měl tuto informaci přinést. Ale nejsem doktor. Složitější byla pole „zaměstnání/zaměstnavatel/pozice“. Dceřin věk ani povinnou školní docházku formulář nezohlednil, tedy jsme vyplnili „ZŠ/ZŠ/žák“. Naopak snadné bylo odpovědět na otázky: „Znáte adresu matky?“ Měl jsem chuť napsat „ano“ či „samozřejmě“, napsal jsem však po pravdě bydliště. Stejně tak u otce a bratra. Zjevně je u nás rozvodovost vysoká, tedy mnohé dítě, chudák, netuší, kde se jeho rodiče nacházejí.

Jako skutečně vtipné (opět s ohledem na věk a on-line možnosti dotazníku ve 21. století) nám přišlo: „S kým jste byli déle než 5 minut, např. společná cigareta, objímání…“ Bohužel (či bohudík) nevíme, s kým se dcera objímá. Předpokládám(e), že zatím s nikým. A doufám(e), že nekouří.

Mezi dalšími byl dotaz na výměnu sekretu – společné skleničky, příbory apod. Čekal bych, že následovat bude i otázka na sex, neboť tam zcela jistě o výměnu sekretu běží, ale nikoliv. Ovšem i tam bychom předpokládali „ne“.

Na další dotazy jsme se bohužel nedostali, neboť operátorovi zrovna spadlo připojení a nám internet. Tedy jsme posléze dokončili dotazník po telefonu přes jiného operátora.

Rozloučím se dalším citátem věnovaným humoru, ten pronesl Ernest Hemingway: „Ze všech živočichů se umí smát pouze člověk, i když k tomu má nejméně důvodů.“

Ondřej Sedláček