září 2022

CO2IN – uhlík spoutaný v mobilu

Jedna z cest, jak se vypořádat s klimatickou změnou a vlastním špatným svědomím, může být CO2IN. Je to virtuální měna, která ale svou hodnotu neodvozuje od nějakého výpočtu, ale od ceny emisních povolenek.

Jako měna může posloužit v pár obchodech, jestli vás to zajímá, dohledejte na webu. Já chci teď v rychlosti popsat ty emisní povolenky a to svědomí.

Představte si, že jste třeba letěli letadlem na dovolenou a máte trochu výčitky svědomí z emisí uhlíku, které jsou s letem spojené. V aplikaci CO2IN si prostě koupíte kousek uhlíkové povolenky. Je to vlastně takový uhlíkový odpustek. Ale odpustek, který funguje. Protože dokud budete držet své CO2INy, tedy uhlíkové povolenky, nemůže si je koupit žádná elektrárna, která by díky nim mohla vypustit své emise. Jenže vy nevíte, kolik emisí za vaší cestou stojí. Kdybyste tomu věnovali chvilku googlování, tak si to spočtete na kousku papírku. Ale taky můžete využít uhlíkovou kalkulačku, která je součástí aplikace. Můžete si tak koupit uhlíkové odpustky za veškerou spotřebu.

CO2INy můžete i prodat a znovu z nich vyčarovat peníze. Může se z vás klidně stát investor, který vydělává na růstu ceny uhlíkové povolenky. A dokud EU bude držet svou klimatickou politiku, je velmi pravděpodobné, že cena povolenek v čase poroste. Sem tam se cena změní, ale dlouhodobě se předpokládá, že ceny emisních povolenek porostou. To je totiž od počátku jejich smysl. Svou narůstající cenou mají průmysl a energetiku motivovat k tomu, aby hledaly levnější, bezemisní cesty a aby se pálení fosilních paliv nakonec nevyplatilo.

Tady si ale dovolím varování: investování do čehokoliv je riskantní záležitost. I držitelé CO2INu letos ke konci února trnuli hrůzou, když zřejmě následkem ruské invaze na Ukrajinu sletěla cena povolenek dolů jako kámen. Pád se po pár dnech zastavil a cena zase postupně stoupá. To, že cena v čase poroste, je předpoklad, ne jistota. Pokud ale chcete utišit své klimatické svědomí, má smysl jen CO2IN koupit a držet a neprodávat.

Ekolist.cz

Martin Mach Ondřej