květen 2020

Jak jsem chtěl chytat dešťovou vodu a nachytal sucho

Podařilo se mi v našem malém bytovém domě prosadit pořízení designové 350 litrové nádoby na dešťovou vodu. A těšil jsem se na to, jak díky ní budeme zalévat nově vysazené stromy na společném pozemku. Zalévat je pitnou vodou z vodovodu mi totiž přišlo lehce dekadentní.

Jenže to nedopadlo tak, jak jsem si představoval. Náš vcelku malý bytový dům (12 jednotek) má ze zvůle architekta třináct svislých okapových svodů. Jeden z nich jsme se sousedy navrtali, nasadili do něj koupený díl na lapání vody a připojili k sudu. Celková investice okolo deseti tisíc korun se v rozpočtu domu ztratí. Zařízení na lapání vody je vymyšleno tak, že na zimu se přívod vody vypne, voda se z nádoby vypustí a případný mráz ji neroztrhá. A na jaře se přívod zase jednoduše zapne a pak už se jen čeká na déšť.

Letos jsem zimu ukončil s prvním vydatným deštěm už v únoru. Nevypadalo to, že se mrazy ještě vrátí, bylo víc než deset stupňů a navíc fakt hezky pršelo. Tak jsem dešťovou vodu pustil do nádoby. Byla plná hned. A většina únorového pršení zahučela okapovým svodem do dešťové kanalizace. Když v březnu začalo být hezky, začal jsem zalévat. Jenže těch 350 litrů se vsáklo k našim stromům na několik zalití.

V březnu ani v dubnu skoro vůbec nepršelo. Přesně řečeno, nepršelo tak, aby ze střechy něco steklo do okapu. Vše se pěkně odpařilo už na střeše. Sud zeje prázdnotou. Stromky jsou mladé, na podzim vysazené a zahradník, který je sázel, doporučil zalévat. Takže zalévám, ale tou pitnou vodou, což je lehce dekadentní.

Co z toho plyne za poučení? Že když už se rozhodnete lapat dešťovou vodu, myslete spíš ve velkém. Je totiž potřeba využít do poslední kapky období, kdy prší, a schovat si vodu na dobu, kdy je obloha vymetená. Těch 350 litrů je žalostně málo. Teď vím, že jsme měli koupit větší sud. Třeba IBC kontejner, který bychom nějak zkrášlili. A říkám si, že kdybychom jako dům investovali do velké, několikakubíkové podzemní nádrže, tak na deště vydatný únor by ji naplnil a my měli vody dost na celé léto.

Jen to nedává ekonomicky smysl. Konzultoval jsem s odborníkem naši situaci a podzemní nádrž na vodu. Se vším kopáním, zapojováním a ostatní prací je to bratru tak 80 možná 100 tisíc. Mohli bychom na to čerpat dotaci z programu Dešťovka a odmáznout si polovinu uznatelných nákladů. I tak by to asi přes shromáždění vlastníků neprošlo. Viděli jste film Vlastníci? Takže tak.

Smysl to bude dávat, pokud se budete chtít připravit na to, že sucho jen tak neodejde a srážky budou převážně v době, kdy zalévat nepotřebujete, zatímco v době, kdy potřebujete, pršet nebude. Může se také stát, že pitná voda z vodovodu zdraží, nebo místy třeba ani nebude.

Pak to bude dávat zatraceně smysl.

Ekolist.cz

Martin Mach Ondřej