květen 2023

Film jako z Ameriky

foto Simsala Studio

foto Simsala Studio

Česká kinematografie jako by se zastavila v čase. Zcela opomíjí mladého diváka a náměty se opakují stále dokola. Napadlo vás někdy, proč se u nás netočí podobná díla jako je třeba Euforie nebo Disneyovky? Zkrátka filmy, které jsou zajímavě vizuálně zpracované, progresivní, a ve kterých se můžeme najít?

Do kin 25. 5. vstupuje film Cool girl, který má potenciál aktuální situaci změnit. Český film, který vybočuje z řady. Snímek s influencerkami v hlavních rolích. Rodiče jim ztvárnili zkušení herci jako třeba Filip Blažek, Jan Šťastný a Kateřina Brožová, po jejichž boku se holky mohly herecky rozvíjet. Dominique Alagia, Anna Šulcová a Kristal Shine ztvárňují tři dospívající dívky, které mají své sny a cíle, jejichž dosažení není zrovna dvakrát snadné. To ale může změnit soutěž Cool girl.

Už před premiérou filmu zaplavují sociální sítě různé reakce. Dělí se na dva tábory. Jedněm přijde absurdní, že ve filmu hrají sice známé holky, které ale s herectvím nemají takřka žádné zkušenosti. Někteří v tom spatřují potenciál a zejména fanynky těchto influencerek jsou nadšené. Obecně se kladně hodnotí vizuální podoba filmu. Tvůrci zásobují sociální sítě útržky z rozhovorů s herci a dalšími lidmi, kteří se na filmu podíleli. Rovněž sdílí záznamy z reakcí, které jsou veskrze pozitivní. Někteří po shlédnutí traileru změnili na film ihned názor. Přiznali, že čekali bizár, ale trailer je překvapil.

Pokud se chcete o Cool girl ještě něco dozvědět, doporučuji sledovat sociální sítě samotného filmu a rovněž filmového studia Simsala, které za jeho tvorbou stojí.

Za zmínku také určitě stojí, že většině tvůrců filmu je pod třicet let. Jsou mezi nimi talentovaní lidé, kteří se vzdělávají v oboru a chtějí českou filmovou scénu osvěžit, zmodernizovat a posunout dál.

Přijďte se přesvědčit, jestli se tvůrcům záměr povedl a jak obstály hvězdy sociálních sítí coby herečky.


Lucie Jeřábková