květen 2023

Uděláme si to hezký

Guerilla gardening nebo street gardening. Nebo prostě jen takové malé zkrášlení rabátka, čili okolní zeminy kolem toho nebohého stromu. Na tom přeci nemůže být nic špatného.

Může. Může to tomu stromu škodit. Napadne vás, že spojíte příjemné s užitečným a k tomu stromku v ulici vysypete starý květník od pelargonií. Vy si vysadíte nové kytky a stromku to pomůže.

Možná mu to pomůže, že bude mít kolem sebe víc hlíny. Ale nesmíte to přehnat a nahrnout hlínu ke krčku stromu. Stromek potřebuje mít odhalené kořenové náběhy kvůli vzduchu. Když ho v dobré víře, že mu pomáháte, zahrnete, tak mu v dobré víře škodíte.

A když nadměrně navrstvíte hlínu kolem stromu, může to vést k horšímu přístupu vzduchu do půdy, což stromku taky nepomáhá. Strom se sice časem přizpůsobí a vyžene kořeny novým směrem, může to ale omezit jeho stabilitu. Při výsadbě okrasných rostlin moc blízko kolem něj můžete také zamezit přívodu vláhy ke kořenům stromu.

V Praze se o spoustu stromů v ulicích stará Technická správa komunikací. Dřív na stromy hodně zahlíželi, ale teď se o stromy ve své správě starají. A pro obyčejné lidi, kteří chtějí tomu nebohému stromku na ulici nějak pomoci, sepsali desatero, jak na to, aby stromkům neškodili. Stáhněte si ho tady:

https://zelenvpraze.cz/wp-content/uploads/2022/09/TSK_Desatero-Street-Gardening.pdf

Ekolist.cz

Martin Mach Ondřej