říjen 2023

CAMP – Centrum architektury a městského plánování

Prostor před CAMPem.

Prostor před CAMPem.

Prostor, který nadchne nejen milovníky architektury, ale i všechny, kterým není lhostejné, v jakém městě žijí. Je součástí Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Cílem CAMPu je fungovat jako otevřená platforma nabízející přehledné a dostupné informace o hlavním městě.

Multifunkční prostor sídlí na adrese Vyšehradská 51 blízko Karlova náměstí v jedné z Pragerových kostek. Otevírací doba je od 9.00 do 21.00. Nabízí výstavní sál, studovnu, knihkupectví, kavárnu s venkovní terasou a přednáškové místo.

Výstavní sál je centrálním místem a disponuje rozměrnou projekcí, která je multifunkční. Ve dnech klasického provozu je promítána rozsáhlá mapa celého města a v ní jsou zakresleny nadcházející i aktuální architektonické plány a změny ve veřejném prostoru. Návštěvník si může mapu jakkoliv posouvat, otevírat jednotlivá místa, pročítat a v klidu si projít vše, co ho zajímá.

Dalším z míst je studovna, která navazuje na kavárnu a knihkupectví. Můžete se tak občerstvit a prohlédnout si některou z knih nebo využít prostor na vlastní práci. Nabídka publikací a časopisů je odborná, spjatá hlavně s architekturou, designem, výtvarným uměním a vizuální kulturou.

Obvyklá výstava o plánování města je zdarma, stejně jako vstup do celého areálu. Jednotlivé akce jsou často také nezpoplatněné nebo na rezervaci. Návštěvník si může vybrat ze širokého výběru přednášek, procházek po městě, komentovaných prohlídek i promítání tematických filmů. Během října budou moci diváci navštívit speciální program v rámci Festivalu Film a architektura.

CAMP je tu pro malé i velké, a tak pořádá různé akce, kde děti pracují v týmu lektorů. Prozkoumávají společně město a zjišťují, jak funguje. Výběr je široký, od procházek přes výtvarné dílny, komentované prohlídky, až po příměstské tábory. Program je pro malé skupiny i školy. Připraveny jsou i hry a pracovní listy, při kterých se během jakékoliv návštěvy zabaví jak děti, tak rodiče.

K budově CAMPU přiléhá areál Emauz, ve kterém je hned několik míst k sezení a návštěvník je tak může využít k vychutnání kávy, nebo si jen odpočinout a kochat se ojedinělou architekturou významného českého architekta Karla Pragera, autora mimo jiné i Nové scény Národního divadla.

CAMP je aktivní i ve virtuálním prostoru. Spravuje mapovou aplikaci Praha zítra?, která shromažďuje všechny stavební záměry na území města. Dále se stará o blog, ve kterém komentují, jak se mění tvář naší metropole, dávají tipy na procházky a nabízí rozhovory s lidmi v oboru. Všechny potřebné informace a program jsou k nalezení na webových stránkách praha.camp.

Amelie Slavíková