říjen 2023

Cigára na baterky

Kouření škodí zdraví. To je jasné, o tom žádná diskuze. Kouření elektronických cigaret škodí životnímu prostředí. To možná jasné není, ale je to tak. Hlavně jednorázové elektronické cigarety. Je to vlastně totální ekologická černá můra neudržitelného spotřebního chování.

Jednorázová cigareta, aby kuřákovi či kuřačce dopřála kýžený efekt, potřebuje zdroj energie. Tím je akumulátor. V ideálním světě by se mohlo dít to, že kuřák či kuřačka po dokouření jednorázové elektronické cigarety donese spotřebovanou cigaretu do kontejneru na elektroodpad (protože to je elektroodpad). A cigareta se pak dostane k materiálovému zpracování, někdo z ní vyndá veškerou elektroniku a hlavně baterii, která se zrecykluje. Vše by bylo růžové, nebo vlastně zelené. Ale i tak by to bylo neekologické a materiálově a energeticky postavené na hlavu.

Ale nejsme v ideálním světě a e-cigarety dost často končí v běžném koši, který se sveze do spalovny, kde celá věc shoří, včetně baterie. Trochu škoda lithia.

Jenže my jsme ještě ve světě, kde je běžný přístup ‚použij a zahoď‛ a e-cigarety se dost často nedostanou ani do toho koše a do Malešic, ale skončí v rybníku, trávníku nebo v křoví. A to není růžové, ani zelené, ale je to úplně špatné.

Tady zase někdo dělá z komára velblouda, řeknete si, vždyť toho lithia a dalších věcí je v jedné cigaretě nula nula nic. Ale je. Konkrétně obsahuje jedna cigareta asi 0,15 gramů lithia. Ale jsou jich mraky. V Británii to spočítali, že ročně se kvůli jednorázovým cigaretám vyhodí 10 tun lithia.

Jestli kouříte e-cigarety, pak vězte, že vysloužilé přístroje nemáte házet do rybníka, ale máte je odnést zpět do trafiky, kde si je kupujete. Tam je pošlou na materiálové zpracování. Nebo je dejte do elektroodpadu. Ale nejlépe je nepoužívejte. Jednorázové věci jsou až na výjimky fakt neekologické.