listopad 2023

Když divadla hoří

Noc divadel 2023

Noc divadel 2023

V minulosti i dnes se dá narazit na nespočet témat, o kterých je možno říct, že doslova hoří. Doslova hořelo i v Národním divadle v roce 1881. A právě na 140. výročí znovuotevření pražské první scény v roce 1993 to zahoří i na nespočtu dalších jevišť po celém Česku.

Noc divadel, největší svátek svého druhu u nás, je součástí mezinárodního kulturního projektu European Theater Night, který propojuje veřejnost s divadelními scénami po celé Evropě, a to už od roku 2008. V Čechách se tato akce uskuteční již po jedenácté, tradičně třetí listopadovou sobotu. Datum 18. 11. 2023 je ale výjimečné i z jiného důvodu – jedná se o výročí znovuotevření Národního divadla v roce 1883 poté, co bylo poničeno požárem. Na den přesně, ale o sto let později, v roce 1983, začala pražská první scéna znovu vítat návštěvníky po rozsáhlých přestavbách. Letošní ročník Noci divadel právě tato jubilea inspirovala k podtitulu. Takže pozor, „Hoří!“

Ačkoliv je letošní podtitul značně žhavý, ohněm se umělci mohou inspirovat jen velmi okrajově. Vítány jsou tedy interpretace jakýchkoliv témat, která divadla zkrátka považují za dostatečně palčivá. Desítky scén si jako každý rok, už od prvního českého zapojení v roce 2013, připravují nejen velké množství inscenací, ale také workshopy, debaty s tvůrci, prohlídky zákulisí i jiné zábavné projekty. Jako vždy je možné většinu programů navštívit zdarma nebo za symbolické vstupné.

Například Studio Citadela se rozhodlo přiblížit do Čech oslavy tradičního indického svátku DIWALI. Svátek světel můžete zažít na naučných dílnách pro rodiče s dětmi nebo na vystoupení indických tanečníků, které bude zakončeno workshopem a tancem s diváky. Divadlo Kámen vás zase zve na představení Můj bratr Mesiáš následované pásmem předčítání z románů, které v posledních letech tamní projekty inspirovaly. Oblíbené prohlídky zákulisí rozhodně nemůžou chybět, užít si je můžete třeba v Žižkovském divadle Járy Cimrmana, ve Studiu Ypsilon nebo v Národním divadle.

Abyste se ujistili, že právě o Národním divadle se už nikdy nebude říkat, že doslova hoří, přijďte si prohlédnout požární zabezpečení divadla jako součást zábavného programu NeBEZPEČNÉ NÁRODNÍ!

www.nocdivadel.cz

Ema Dittrichová