listopad 2023

Škoda, že se toho Neruda nedožil…

Už to bylo neúnosné. Mít v předsíni několik rozložených papírových krabic, že je vezmu do kontejneru, jen co bude prázdný, je možné tak den, dva. Pak už to fakt překáží.

Jenže to, jestli je kontejner na papír prázdný nebo plný, z předsíně nevidím. Vyrazit naslepo se může krutě nevyplatit. Člověk obejde několik kontejnerových stanovišť a pak to vzdá a pokorně odnese štos krabic zase domů. Pokročilejší jedinec si na kontejneru přečte, kdy je nejbližší svozový den, dá si upomínku do mobilu a využije tohle malé okénko příležitosti. Protože kontejnery na tříděný odpad se nějakým záhadným způsobem vyskytují jen plné.

Doba pokročila, máme ty internety. Praha právě zkouší v některých částech to, že kontejnery jsou vybaveny senzorem, který data o plnosti posílá na webovou stránku. Takže když bych dnes chtěl vzít štos papírových krabic, tak se nejdřív kouknu na web odpady.mojepraha.eu, vyfiltruju si v menu jen kontejnery se senzory a najdu ten nejbližší alespoň trochu prázdný.

Nevyužiju to každý den, ale občas, když mám v předsíni už trochu plno; pomůže mi to se rozhodnout, jestli to má smysl cestou do práce risknout vzít odpad. Protože do práce mi tříděný odpad už zakázali nosit.